zondag 10 juli 2011

Meer verkopen verwacht na slechtste kwartaal van de eeuw.

NVM: slechtste kwartaal van de eeuw

DONDERDAG 7 JULI 2011, 15:43 uur | Bron: Belegger.nl

AMSTERDAM (AFN) - Het effect van de verlaging van de overdrachtsbelasting op de woningmarkt wordt in het vierde kwartaal van dit jaar waarschijnlijk zichtbaar. Dat zei topman Ger Hukker van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) donderdag tijdens de presentatie van de woningmarktcijfers over het tweede kwartaal.

De NVM verwacht dat het aantal woningverkopen in het derde kwartaal 10 procent hoger zal liggen als gevolg van de maatregel. ,,Zelfs dan hebben we het maar over 3000 woningen'', zei Hukker.

Volgens Hukker wordt volgend jaar maart bekend of de maatregel wordt verlengd. ,,Het kabinet ontkomt er dan niet aan om uitsluitsel te geven. De kopers willen dan namelijk weten waar ze aan toe zijn en of ze dus nog gebruik kunnen maken van een lagere overdrachtsbelasting.''

Recordhoogte

Het aanbod van te koop staande huizen heeft inmiddels een recordhoogte bereikt van 207.000. De gemiddelde prijs van een verkochte woning lag in het tweede kwartaal op 234.000 euro, een daling van 2,2 procent ten opzichte van 2010. Er werden 30.300 huizen gesleten, 8,6 procent minder dan in 2010. ,,We kunnen wel spreken van het slechtste kwartaal van de eeuw'', aldus Hukker. De NVM verwacht niet dat de woningprijzen het komende kwartaal zullen stijgen.

Volgens de vereniging is de woningmarkt tussen 1995 en 2010 volledig vastgelopen. Hukker pleit daarom onder meer voor een aantal kortetermijnoplossingen. ,,De sleutel voor het herstel van de woningmarkt ligt vooral bij de banken. Begin met het normaliseren van de hypotheekverstrekking en stem die verantwoord af op de moderne samenleving, waar een op de drie mensen een flexibele baan heeft.''

Erfpacht

De NVM wil verder dat er een eind komt aan de financieringsproblemen bij particulier erfpacht. ,,Banken moeten ook hun financiële producten innoveren, zowel bij hypotheken als het sparen. En laat ouders hun kinderen helpen in te stappen op de woningmarkt'', aldus Hukker.

Volgens de NVM-voorzitter heeft de woningmarkt op dit moment vooral baat bij rust. Hij noemde de manier waarop het plan van Rabobank voor het verplicht stellen van de zogeheten annuïteitenhypotheek, een financiering waarbij niet alleen rente wordt betaald maar ook wordt afgelost, in de publiciteit kwam, onbegrijpelijk. ,,Kom naar buiten met zo'n plan als er een breed draagvlak voor is. Dit voedt de onzekerheid op de woningmarkt alleen maar'', aldus Hukker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten