zaterdag 15 juni 2019

Dubbele woningscheidende wanden ?





Wie niet horen wil ….

Eigenlijk is het bijzonder dat ik deze colomn anno 2019 moet schrijven. Maar ik voel me geroepen omdat het onderwerp plotseling weer actueel is. En het ons daarbij bijzonder opvalt hoeveel onwetendheid we dagelijks tegenkomen als het gaat om het onderwerp “ankerloze spouwmuren”, ofwel de dubbele woningscheidende wanden. Dus bij deze een kort college bouwkunde.

Waar het hier om gaat is de geluidsisolatie tussen woningen onderling. Een van de grootste ergernissen van bewoners van huizen is vaak het geluid van de buren. Daar hoeven die niet asociaal veel herrie voor te maken. Gewone buurgeluiden als stofzuigen, traplopen, muziek en een blaffende hond zijn in de meeste Nederlands woningen ook aan de andere kant van de muur te horen. Geen ramp, maar je wordt er toch wel de hele dag mee geconfronteerd dat er links en rechts ook mensen wonen. Erger wordt het als ze veel herrie maken. Denk aan een muziekinstrument, een stereo, een huilende baby ’s nachts of ruzie bij de buren.

Om deze burengeluiden tegen te gaan is de bouw zo’n 25 jaar geleden overgegaan op een andere bouwwijze: met dubbele woningscheidende wanden. Sterker nog: ook de vloeren zitten bij deze nieuwe manier van bouwen niet meer aan elkaar. Feitelijk is het zo dat de hele draagconstructie van deze woningen per woning geheel los staat van elkaar. Tijdens de ruwbouwfase kan een oplettende kijker dit heel goed zien. Ga maar eens bij de nieuwbouw in Koolhoven kijken, maar dan wel voordat de buitengevels er omheen zijn gemetseld. Want dan gaat deze informatie visueel voor altijd verloren.
En dat is jammer, want daardoor is het zeker voor een leek, heel moeilijk te beoordelen of een woning nu wel of niet geluidsarm gebouwd is. Maar voor je woongenot is het wel van cruciaal belang. 

Nu is het niet zo erg als je oude huis geen dubbele wanden had en je nieuwe het ook niet heeft. Je hoort ook in de nieuwe woning de buren goed, je weet niet beter en denkt dat dit normaal is. Als je verhuist van een woning met massieve muren naar een huis met dubbele muren, dan ga je er in wooncomfort op vooruit, misschien zonder te weten waarom. Je denkt misschien wel na drie maanden: goh wat zijn die buren stil! Maar die maken dan net zo veel herrie als jijzelf maar dat hoor je dan niet. Maar maak NOOIT de fout om vanuit een woning MET dubbele woningscheidende wanden naar een huis te verhuizen dat DAT NIET HEEFT, want dan kom je er binnen 24 uur achter waar die ook al weer voor dienden. Maar dan ben je dus wel te laat. En achteraf kun je er niets meer aan doen. Voorzetwanden helpen nauwelijks. De vloeren zitten immers ook aan elkaar. Het worden dan oordoppen of opnieuw verhuizen.

Hoe voorkom je nu een verkeerde keuze? Lastig. Je kunt het dus aan de buitenzijde niet zien. En ook de verkopend makelaars hebben er niet altijd verstand van. Bouwjaar 1995 is een beetje de grens tussen wel en niet maar dat is geen garantie. Want ook de afgelopen 25 jaar zijn er toch nog hier en daar woningen op de ouderwetse manier gebouwd. Bij flatgebouwen kan het overigens niet eens anders. Die moeten vanwege hogere stabilteitseisen (windbelasting) vormvaste verbindingen hebben tussen vloeren en wanden. Wat het onderwerp echter helaas weer actueel maakt is dat er zelfs op dit moment weer nieuwbouwwoningen gebouwd worden zonder dubbele woningscheidende wanden. Techniek van 25 jaar geleden dus. Oppassen dus als u nu wel in een modern gebouwd huis woont en aan uw rust gewend bent geraakt.

Mocht u bij de aankoop van een woning twijfels hebben over de toegepaste woningscheidende wanden, dan kunt u de oorspronkelijke detailtekeningen opvragen, herrie bij de buren maken of desnoods een gat in de muur boren. Maar het kan makkelijker: gewoon mij even bellen.

- + - + - + -

Geen opmerkingen:

Een reactie posten